Delen en onderdelen

Bij douaneformaliteiten is de juiste goederencode van groot belang. Aan de hand van deze code wordt de hoogte van het douanerecht vastgesteld, of een tariefpreferentie (lager recht) geldt en welke formaliteiten van toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld aan een invoer- of een uitvoervergunning of zelfs een invoerverbod. Het vaststellen van de juiste goederencode is echter niet altijd een eenvoudige opdracht.

Specifieke vraag of snel een oplossing nodig?

Indelen blijft moeilijk, zo blijkt uit de praktijk.

Bij het indelen van delen van een machine, apparaat of een toestel (hierna: machine) worden regelmatig de verkeerde keuzes gemaakt. Want, zo luidt de motivering, dat is het toch ook, daar wordt het toch ook daadwerkelijk voor gebruikt. Het klinkt logisch, maar deze manier van indelen is niet verantwoord.

Gaat u delen van een machine indelen, dan krijgt u te maken met een grote hoeveelheid regels die u moet naleven. Dat zijn voornamelijk aantekeningen. Belangrijk is dat u weet waarvoor het betreffende deel wordt gebruikt. Ook de samenstelling (materiaalsoort) kan van belang zijn. Daarnaast is het handig dat u ook de functie kent van het onderdeel. Heeft u alle informatie verzameld, dan gaat u indelen.

Praktische tips

1. Informatie verzamelen

Delen zijn op het eerste gezicht vaak vatbaar voor het indelen in verschillende posten. Verzamel daarom zoveel mogelijk informatie over deze delen. In welke machine worden ze gebruikt, waar zijn ze van gemaakt en welke functie hebben ze.

2. Aantekeningen lezen

We raden ook aan om de aantekeningen die van toepassing (kunnen) zijn goed door te lezen. Dat is een tijdrovende klus, maar levert uiteindelijk een juiste code op. Ziet u door de bomen het bos niet meer, wij helpen u graag verder.

Veelgestelde vragen

In het tarief staan verschillende posten en onderverdelingen voor delen. Moet ik de delen altijd in die posten en onderverdelingen indelen?

Nee. Die posten en onderverdelingen zijn uiteraard in veel gevallen wel van toepassing, maar net zo vaak worden delen ingedeeld in andere posten van het tarief. Het is van veel factoren afhankelijk. Daarnaast is er veel jurisprudentie over delen. U kunt zich voorstellen dat dit  ook  invloed heeft op de indeling. Wij denken graag met u mee.

Een deel is pas een deel als de machine zonder dat deel niet werkt. Wat wordt daarmee bedoeld?

Uit jurisprudentie blijkt dat een deel mag worden ingedeeld als een deel als de machine niet werkt zonder dat deel. Aan de hand van een voorbeeld is dit het makkelijkste uit te leggen. Een hijskraan gebruikt kabels en een hijshaak om lasten op te tillen. Zonder hijshaak kan een kraan niets optillen. Toch is een hijshaak geen deel van een hijskraan. De hijskraan werkt namelijk perfect zonder hijshaak: “hij doet het”. Wij begrijpen de verwarring en maken daarom graag een afspraak met u.

Zonder een rubber ringetje kan een bepaalde afsluiting niet worden gemaakt. Dan is dat rubbertje dus een deel van de machine, want zonder dat ringetje is een bepaalde verbinding niet afgesloten en werkt de machine niet. Is dat juist?

Nee, helaas gelden ook hier regels voor. Het ringetje moet op grond van aantekeningen worden ingedeeld in de GS-post van de rubber ringetjes. Dat is GS-post 4016. Er zijn dus veel mogelijkheden. Wilt u weten welke? Wij helpen u graag.