Maandkrediet: risico voor douane-expediteur
Veel bedrijven die zich bezig houden met in- en uitvoer maken gebruik van douane-expediteurs. Hiervoor worden vertegenwoordigingsovereenkomsten afgesloten. De douane-expediteur doet dit om niet voor een douaneschuld te worden aangesproken. Recent heeft het Gerechtshof Amsterdam de uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland bevestigd, waarbij de expediteur niet op basis van het douanerecht wordt aangesproken om een douaneschuld te voldoen, maar op basis van civielrechtelijke gronden. Hoe dit precies zit, leest u hierna.
Meer...
Vergunningen en douaneplanning: optimaal gebruik maken van douanewetgeving
Waarom invoerrechten betalen, als het niet hoeft? Het lijkt misschien alsof geen enkele onderneming invoerrechten betaalt als dat niet hoeft, maar niets is minder waar. Sommige ondernemingen zijn niet op de hoogte van de mogelijkheden die de douanewetgeving biedt. Of ze zijn niet zo ingericht dat ze optimaal gebruik kunnen maken van de verschillende opties. De diverse douaneregelingen, maar ook tariefschorsingen of overeenkomsten die de EU heeft gesloten met derde landen, kunnen grote voordelen bieden. In deze bijdrage zijn de diverse mogelijkheden opgenomen.
Meer...
Douane-entrepot: de voordelen en verplichtingen
In een douane-entrepot worden niet-Uniegoederen opgeslagen onder schorsing van invoerrechten en BTW. Voor Nederland, als doorvoerland, is deze schorsingsregeling een enorme uitkomst. Zo kunnen goederen bijvoorbeeld in één zending naar de (lucht)haven worden vervoerd, worden opgeslagen in een douane-entrepot en vervolgens worden vervoerd naar verschillende landen van bestemming. Dubbele invoerrechten en BTW worden hiermee voorkomen. Een faciliteit betekent ook verplichtingen. Deze bijdrage belicht de voordelen en verplichtingen van een douane-entrepot.
Meer...
Actieve veredeling: geen dubbele invoerrechten
Dubbele betaling van invoerrechten wilt u uiteraard zo veel mogelijk voorkomen. Wanneer u goederen uit derde landen haalt en in de EU bewerkt, repareert of aanpast en vervolgens weer uitvoert, moet u in principe bij het invoeren in de EU invoerrechten betalen. In het land van bestemming betaalt u vervolgens opnieuw invoerrechten. ‘In principe’, want het kan anders. U kunt gebruikmaken van de regeling actieve veredeling. In deze bijdrage is beschreven wat actieve veredeling inhoudt en hoe u gebruik kunt maken van deze regeling.
Meer...
Waarde en hoeveelheid van een douanevergunning
UTB ontvangen vanwege overschrijding hoeveelheid en/of waarde van een douanevergunning?
Meer...
Passieve veredeling: repareren of productie zonder te veel te betalen
Waarom zou u meer invoerrechten betalen dan nodig is? Precies, daar is geen logische reden voor te bedenken. Om niet te veel te betalen, kunt u optimaal gebruikmaken van douaneregelingen. De regeling passieve veredeling is een voorbeeld hiervan. Met passieve veredeling kunt u goederen uitvoeren naar een land buiten de Europese Unie, de goederen daar (bijvoorbeeld) laten repareren of produceren en vervolgens alleen over de toegevoegde waarde als gevolg van de behandeling in het derde land invoerrechten betalen. In deze bijdrage is beschreven hoe deze regeling werkt.
Meer...
Aankomst goederen per schip of vliegtuig: opslag in een ruimte voor tijdelijke opslag
De Nederlandse zee- en luchthavens verwerken jaarlijks miljoenen tonnen aan goederen. Het gaat daarbij niet alleen om containers en bulkgoederen, maar ook om miljoenen kleine pakketjes. Deze goederen komen de havens binnen en vervolgen daarna hun weg naar het binnenland. De havens zijn de eerste plaats van binnenkomst in de EU. Dit betekent dat er bepaalde douaneformaliteiten moeten plaatsvinden. Na binnenkomst worden de goederen in eerste instantie opgeslagen in een ruimte voor tijdelijke opslag. In deze bijdrage lichten wij toe wat opslag in een ruimte voor tijdelijke opslag inhoudt.
Meer...
Wil de 'echte exporteur' opstaan?
In de praktijk spreken wij frequent bedrijven die zich afvragen of dit daadwerkelijk gevolgen voor hen heeft. Dat hangt vooral af van de leveringsvoorwaarde. Bij een verkoop met de Incoterm ‘Ex Works’ is de kans groot dat wat moet worden ‘geregeld’. Een kort voorbeeld ter verduidelijking. Stel een Nederlands bedrijf verkoopt goederen Ex Works aan een Zwitsers bedrijf. De Zwitser haalt de goederen zelf af in Nederland. De Zwitserse koper is dan verantwoordelijk voor de douaneafhandeling bij uitvoer, maar het probleem is dat de Zwitserse koper vanaf 1 januari 2021 douanetechnisch niet meer kan optreden als exporteur.
Meer...
Fusies en overnames: overdracht van douanevergunningen
Of het economisch goed of slecht gaat, fusies en overnames zijn van alle tijden. Zo’n fusie of overname heeft dan niet alleen bedrijfseconomische en juridische impact, maar ook de douane- en accijnsorganisatie verandert vaak. En als de werkzaamheden en procedures misschien dan niet anders worden, douanevergunningen, registraties en toelatingen moeten wel worden aangepast. Een tijdige en gestructureerde aanpak is nodig om vertraging bij een fusie of overname te voorkomen. Aan de hand van een casus lichten wij een succesvolle aanpak toe.
Meer...
De douanevergunning met terugwerkende kracht, hoe zit dat?
Een vergunning kan maximaal tot het moment van de aanvaarding van de aanvraag worden toegepast of er moet sprake zijn van buitengewone omstandigheden. Maar is daar wel snel sprake van?
Meer...
Alle publicaties