BTW

Uw bedrijf maakt optimaal gebruik van de internationalisering in de handel. Een klant, een leverancier of een ketenpartner in het buitenland is dan heel gewoon. Dan speelt uiteraard ook de vraag: Hoe zit het eigenlijk met belastingen zoals btw en accijns?

Specifieke vraag of snel een oplossing nodig?

Belasting toegevoegde waarde (btw) valt onder nationale wetgeving als algemene verbruiksbelasting. Invoer-btw is verschuldigd als goederen definitief de EU worden binnengebracht. Dit kan in de volgende drie gevallen zijn: 1) bij binnenkomst van de goederen in de EU, 2) na het toepassen van een douaneschorsingsregeling, bijvoorbeeld opslag in een douane-entrepot en 3) als goederen zijn onttrokken aan douanetoezicht.

In de eerste twee gevallen kiest u het moment waarop u de goederen wilt invoeren en daaropvolgend btw betaalt. In het laatste geval is er een probleem met de afhandeling van de douaneformaliteiten opgetreden, zoals vermissing in entrepot of niet afmelden van douanevervoer en krijgt u een uitnodiging tot betaling (UTB) opgelegd van de Douane.

In onze praktijk ondersteunen we regelmatig bedrijven die te maken krijgen met goederen die zijn onttrokken aan het douanetoezicht. Uit jurisprudentie volgt dat het onttrekken aan douanetoezicht en het ontstaan van een douaneschuld inclusief invoer-btw niet vanzelfsprekend is. Het is de vraag of daadwerkelijk kan worden gesproken van ‘verbruik’. Lees meer hierover in het de publicatie ‘Btw bij invoer: de soep wordt niet altijd zo heet gegeten …’.

Verleggen van btw bij invoer

Het betalen van invoer-btw kan op meerdere manieren. Een van de opties is dat de importeur direct betaalt of betaalt via het maandkrediet van een douane-expediteur. Een andere optie is het toepassen van een verleggingsregeling voor btw met behulp van de vergunning artikel 23 Wet OB 1968. U betaalt dan niet direct bij invoer, maar verlegt de btw naar de periodieke btw-aangifte. Wanneer u niet in Nederland – of een ander EU land – gevestigd bent, heeft de buiten de EU gevestigde entiteit een algemene fiscale vertegenwoordiger nodig voor het verkrijgen van een vergunning artikel 23 Wet OB 1968.

Fiscale vertegenwoordiging

In Nederland kennen we twee vormen van fiscale vertegenwoordiging, namelijk beperkte en algemene fiscale vertegenwoordiging. De fiscaal vertegenwoordiger moet zijn gevestigd in Nederland.

Fiscale vertegenwoordiging is in bepaalde gevallen verplicht voor een bedrijf gevestigd buiten de EU.

In onze praktijk ondersteunen we veelvuldig bedrijven met vragen rondom de verleggingsregeling of fiscale vertegenwoordiging (eventueel in combinatie met douanevertegenwoordiging). Heeft u vragen of een lopende discussie met de Belastingdienst of Douane, neem gerust contact met ons op.