Publicaties

Invoer van dierlijk voedsel; is uw risicobeperkende behandeling voldoende?

Regelmatig zien we dat de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit een zending blokkeert omdat het product een dierlijk ingrediënt bevat en niet is voldaan aan de regels. Dat kan uw business niet gebruiken, want uw klant wacht op de zending. Het is soms lastig te achterhalen wat de NVWA exact van u verwacht; kosten, wachttijd en frustratie lopen op.

Artificial Intelligence in het classificatielandschap: een vloek of een zegen?

Het huidige digitale tijdperk kent innovatie op innovatie. Ook in het classificatielandschap staat de tijd niet stil. Hoe moeilijk kan het eigenlijk ook zijn, een product voorzien van een 10-cijferige goederencode?

De classificatie van (onder) delen

Het indelen van delen van een machine, apparaat of een toestel, blijkt moeilijk in de praktijk.

ChatGPT: Een nieuw hulpmiddel voor het classificeren van producten(?)

Het classificeren van artikelen is een complex proces. Bij elk product artikel past een specifieke goederencode die moet worden vastgesteld aan de hand van onder meer indelingsregels, aantekeningen, toelichtingen, jurisprudentie en eventuele indelingsverordeningen. Dit kan een tijdrovende en moeilijke procedure zijn, vooral voor bedrijven die te maken hebben met grote volumes aan verschillende producten. Gelukkig bestaat er sinds kort een digitaal hulpmiddel, namelijk ChatGPT.

Passieve veredeling: repareren of productie zonder te veel te betalen

Waarom zou u meer invoerrechten betalen dan nodig is? Precies, daar is geen logische reden voor te bedenken. Om niet te veel te betalen, kunt u optimaal gebruikmaken van douaneregelingen. De regeling passieve veredeling is een voorbeeld hiervan. Met passieve veredeling kunt u goederen uitvoeren naar een land buiten de Europese Unie, de goederen daar (bijvoorbeeld) laten repareren of produceren en vervolgens alleen over de toegevoegde waarde als gevolg van de behandeling in het derde land invoerrechten betalen. In deze bijdrage is beschreven hoe deze regeling werkt.

Het opstellen van een artikelstambestand

De totstandkoming van het artikelstambestand.

Maak optimaal gebruik van het artikelstambestand

Het “artikelstambestand” uitgelicht.