UTB’s & navordering

Als een douaneschuld ontstaat dan wordt deze met een UTB geheven. Als de Douane een andere mening heeft, bijvoorbeeld over de classificatie, dan zal deze een UTB opleggen. Zo’n navordering kan als een complete verrassing komen. In lang niet alle gevallen is het standpunt van de Douane ook juist. Daarom heeft u de mogelijkheid om een bezwaarprocedure tegen de Douane en eventueel daarna een beroepsprocedure bij de rechter te voeren. Denk daarbij ook aan de vraag of de UTB wel aan de juiste persoon is opgelegd, of het recht op verdediging is geschonden of de mogelijkheid dat de navordering is verjaard.

De douaneschuld is het bedrag aan douanerecht dat verschuldigd is. Dit bedrag bestaat uit het invoerrecht en eventueel antidumpingrecht en/of compenserend recht. De nationale belastingen zoals omzetbelasting, accijns, verbruiksbelasting en kolenbelasting vallen niet onder het begrip douaneschuld, maar worden geheven of zij een invoerrecht zijn.

Dagelijks worden door importeurs, maar nog meer door douane-expediteurs duizenden aangiften ten invoer gedaan. Bij de verificatie van de aangiften komt het met enige regelmaat voor dat de Douane reden ziet om over te gaan tot correctie van de gegevens. Dit heeft tot gevolg dat u meer douanerechten verschuldigd bent dan oorspronkelijk was aangegeven. Deze correcties betreffen echter vaak slechts het topje van de ijsberg. De Douane heeft namelijk gekozen voor een systematische controle achteraf van aangiften, ofwel de Controle Na de Invoer (CNI-controle).Als de Douane van mening is dat op een eerder moment te weinig douanerechten geheven zijn, dan kan zij overgaan tot navordering van de te weinig geheven rechten. De Douane legt dan een navorderingsaanslag op, ofwel een uitnodiging tot betaling (UTB).

Video: Webinar "UTB's en navordering"

Bekijk hier het webinar "UTB's en navordering". Dit webinar is opgenomen op 10 maart 2022. De praktijk of de wettelijke bepalingen kunnen inmiddels zijn gewijzigd. Neem bij vragen gerust contact met ons op.

UTB ontvangen

Help ik heb een UTB ontvangen en moet een navorderingsaanslag betalen binnen tien dagen!


Als u een voornemen voor een UTB ontvangt, wordt u als schuldenaar gezien. U krijgt over het algemeen 30 dagen de tijd om op dit voornemen te reageren. Daarna volgt de navorderingsaanslag zelf. Welke mogelijkheden heeft u als u een voornemen of een UTB ontvangt?

Praktische tips

1. Stel vast of het voornemen terecht is

De Douane heeft zeker niet altijd gelijk. Zo kan hij de goederencode onjuist hebben vastgesteld, ten onrechte u als schuldenaar aanmerken of heeft u wellicht nog oorsprongsbescheiden zodat een lager tarief van toepassing is. Neem contact op met een deskundige als u twijfelt of de inspecteur het bij het voornemen inhoudelijk wel bij het rechte eind heeft. Onze experts geven u daarbij graag advies.

2. Stel vast of het bedrag juist is vastgesteld

Als u na de ontvangst van het voornemen van mening bent dat de inspecteur een fout in de berekening heeft gemaakt, neem contact met hem op om dit te laten herstellen.

3. Stel vast of u tegen de UTB in bezwaar wilt gaan

U heeft een reactie op het voornemen gestuurd, maar ontvangt toch de navorderingsaanslag van de inspecteur. Dan kunt u in bezwaar gaan tegen die navorderingsaanslag. Zoekt u daarbij hulp? Onze experts kunnen u daarbij van dienst zijn.

4. Vraag uitstel van betaling aan

Als u het met de navorderingsaanslag eens bent, kunt u natuurlijk gewoon betalen. Wilt u wel betalen maar is het bedrag niet door u op korte termijn bij elkaar te brengen, dan kunt u in contact treden met de ontvanger en proberen om uitstel van betaling te krijgen. Hier zijn echter wel voorwaarden aan verbonden.

5. Laat u ondersteunen bij uw beroepsprocedure

Indien een afwijzing op het bezwaarschrift volgt, is wellicht een beroepsgang naar de rechter een vervolgstap. Laat u daarbij ondersteunen, want procederen is voor de meesten (gelukkig) geen dagelijkse gang van zaken.

Publicaties

Antidumpingheffing: terugwerkende kracht en aangehouden verificatie

U bent een blij mens! U heeft namelijk goederen voor een mooie prijs uit Indonesië laten komen. U bent erg tevreden hoe de zaken bij de invoer van de goederen verliepen, want u hoefde alleen invoerrechten te betalen en er was geen antidumpingheffing. Dat zou anders zijn als de goederen uit China zouden komen, want dan was wel een antidumpingheffing van toepassing. Maar omdat dezelfde goederen ook uit Indonesië komen, heeft u geen probleem. Toch begeeft u zich op glad ijs, zoals blijkt uit de jurisprudentie van het Hof van Justitie. Een antidumpingheffing kan namelijk ook met terugwerkende kracht worden toegepast. Ook loopt een douane-expediteur extra risico bij een aangifte voor goederen waarvoor wellicht een antidumpingheffing geldt als deze de status van ‘aangehouden verificatie’ krijgt.

Meer...

Antidumpingheffing; niet altijd een voldongen feit!

In bepaalde gevallen heft de Douane een antidumpingheffing. Deze heffing bestaat om tegen te gaan dat producten op de Europese markt worden verkocht tegen een (te) lage prijs. Zo’n antidumpingheffing wordt ingesteld op verzoek van de Europese markt en er moet eerst een uitgebreide procedure worden gevolgd, voordat de heffing mogelijk is. Het Hof van Justitie heeft de afgelopen jaren diverse arresten gewezen waarbij is vastgesteld dat een verordening waarmee de instelling van een antidumpingheffing ongeldig blijkt te zijn. Dat betekent dat de heffing niet verschuldigd was. U moet dan wel tijdig bezwaar maken of een verzoek om terugbetaling indienen.

Meer...

Aansprakelijkheid van de bestuurder voor de douaneschuld

Een bestuurder is in beginsel niet aansprakelijk voor douaneschulden en accijnsschulden. Er zijn echter uitzonderingen! Namelijk bij kennelijk onbehoorlijk bestuur en wanneer de melding van betalingsonmacht niet of niet op de juiste wijze wordt gedaan.

Meer...

Rentevergoedingen in het douanerecht

Rente betalen, maar niet vergoed krijgen?! Is dat wel juist? In ieder geval staat vast dat u wél rente verschuldigd bent wanneer de Douane meent dat hij moet navorderen. Maar als later blijkt dat de UTB ten onrechte is opgelegd, krijgt u dan ook rente vergoed? In beginsel niet. Ook niet als u de UTB heeft betaald of kosten heeft gemaakt om zekerheid te stellen. Deze onevenwichtige aanpak volgt echter uit de wet. Desondanks blijkt uit jurisprudentie dat u onder omstandigheden toch recht heeft op rentevergoeding. De Nederlandse wet zal wordt daarom aangepast. Wilt u voorkomen dat uw renteclaim ‘verdampt’, dan moet u uw rechten veilig stellen. In deze bijdrage worden de rentevergoeding in het douanerecht nader toegelicht.

Meer...

Tien tips & trucs voor een succesvolle bezwaarprocedure

Ondanks het feit dat haast elk bedrijf probeert om juiste douaneaangiften te doen, betekent dat niet dat de Douane het altijd met de aangever eens is. Dat heeft vele duizenden bezwaarprocedures bij de Douane tot gevolg. Veel bezwaarschriften worden afgewezen, enkele ook toegewezen. Om de bezwaarprocedure met succes af te ronden moet in ieder geval aan een aantal wettelijke voorwaarden worden voldaan. Voorts zijn er diverse succesfactoren waardoor uw bezwaarschrift meer kans van slagen krijgt. Hierna volgen tien tips & trucs voor een succesvolle bezwaarprocedure.

Meer...

Het spook van ‘aangehouden verificatie’

U bent douane-expediteur en doet aangiften met directe vertegenwoordiging. Dit is de meest veilige vorm, zodat u slechts een beperkt risico loopt. Bij een aangifte met een douaneschuld van EUR 6.500 neemt de Douane monsters en geeft de aangifte de status ‘aangehouden verificatie’. Hoewel de resultaten van het monsteronderzoek al na enkele dagen intern bij de Douane bekend zijn, wacht de Douane vele maanden met het communiceren ervan. Wat blijkt? Er ontstaat een douaneschuld van EUR 5.000.000.

Meer...

Tenietgaan van een douaneschuld: hoe zit dat?

Een “uitnodiging tot betaling” klinkt vriendelijk, toch bent u verplicht om de douaneschuld te betalen. De Douane kan een navorderingsaanslag (dit is ook een uitnodiging tot betaling) opleggen, omdat u bijvoorbeeld een onjuiste goederencode, douanewaarde of oorsprong heeft aangegeven. Als blijkt dat de correctie van de Douane juist is, zit er maar een ding op en dat is betalen! Ook kan de Douane een navorderingsaanslag opleggen als u, als vergunninghouder, de voorwaarden of verplichtingen niet nakomt die gelden bij de toegepaste douaneregeling. De navorderingsaanslag zou teniet kunnen gaan, waardoor u toch niet de douaneschuld hoeft te betalen! In deze bijdrage licht ik de mogelijkheid van het tenietgaan van de douaneschuld toe.

Meer...

Help, de Douane heeft een administratieve controle aangekondigd!

Wat te doen wanneer de Douane een boekenonderzoek aankondigt?

Meer...

OLAF in het douanerecht

In dit artikel wordt uitleg gegeven over wie of wat OLAF nu eigenlijk is en de invloed die zij uitoefent binnen het douanerecht. Hierbij wordt ook gekeken naar de waarde welke wordt gehecht aan de bevindingen en aanbevelingen van OLAF door zowel de Douane als de gerechtelijke instanties.

Meer...

De UTB … wie zal dat betalen?

De meeste onderwerpen waar we over schrijven hebben te maken met disputen tussen de overheid en een belanghebbende. Maar ook de diverse partijen onderling hebben natuurlijk geregeld geschillen over douanezaken. Vaak komt daarbij de vraag aan de orde wie verantwoordelijk is voor de betaling van de douanerechten die worden nagevorderd. Het wordt helemaal interessant als een douane-expediteur niet opdracht heeft gekregen van de importeur zelf, maar van een andere tussenpersoon. In deze bijdrage besteden we aandacht aan twee uitspraken in het civiele recht. Uit deze uitspraken blijkt eens te meer dat het van groot belang is dat partijen goede afspraken maken en daarna ook bij de juiste rechter procederen.

Meer...

Vertrouwensbeginsel – bestaat het nog?

“Ik kon er niets aan doen, dan hoef ik toch ook niet te betalen?!”

Meer...

Rente, alleen nemen en niet geven?

U krijgt de te veel betaalde rechten terug, maar de Douane vergoedt geen rente. Hoe zit dat en kan dat zo maar?

Meer...
Alle publicaties