Publicaties

Onvoorziene omstandigheden: wat kunt u doen?

Sinds Trump het Witte Huis weer heeft betreden, zijn de ontwikkelingen in de wereldhandel bijna niet meer bij te houden. Invoertarieven en andere handelsmaatregelen overspoelen de markt en hebben grote impact op bedrijven, met name bedrijven die veel handel drijven met de Verenigde Staten.

Europese Commissie stelt vereenvoudigingen voor in CBAM-verordening

In reactie op breed gedeelde zorgen over de uitvoerbaarheid van het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), heeft de Europese Commissie eind februari 2025 een aantal belangrijke vereenvoudigingen voorgesteld. Deze maken deel uit van het zogeheten “Omnibus”-pakket en zijn bedoeld om de administratieve druk voor bedrijven te verlichten en de regelgeving duidelijker te maken. Ook wij zien in onze praktijk dat veel bedrijven worstelen met de complexiteit van CBAM. Zowel de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) als de Douane hebben al eerder aangedrongen op aanpassingen. De Commissie komt nu met concrete voorstellen.

Rechtbank Noord-Holland: Extrapolatie niet zonder meer toegestaan, UTB van €99 miljoen wordt vernietigd!

Een flinke tik op de vingers voor Douane Nederland: de douanekamer van Rechtbank Noord-Nederland vernietigt in een recente uitspraak een UTB van ruim 99 miljoen euro. De reden? Een ondeugdelijke steekproef en een extrapolatie die geen standhield. In deze publicatie bespreken wij de belangrijkste overwegingen van de rechtbank en lichten wij onze visie toe, mede in het licht van onze betrokkenheid bij deze zaak.

AEO vereist blijvende aandacht – bouwen aan douane-compliance

De AEO-status (Authorized Economic Operator) is inmiddels stevig ingebed in de wereld van internationale handel en logistiek. Bedrijven die over deze status beschikken, profiteren van tal van voordelen: minder douanecontroles, snellere afhandeling van goederen en een sterkere positie in de keten. Maar aan deze status zijn ook stevige voorwaarden verbonden. Niet alleen bij de aanvraag, maar vooral bij het behoud ervan.

Herziening van het Douanewetboek van de Unie: aanpassing van de Trust & Check-status en de AEOC-status vereist!

In het nieuwe Douanewetboek van de Unie (het nieuwe DWU) is een nieuw begrip geïntroduceerd, namelijk de Trust & Check Trader (T&CT). Daarnaast verdwijnt een bekend begrip naar verloop van tijd, namelijk de status Authorised Economic Operator for Customs Simplifications (AEOC). De introductie van de T&CT en de geplande afschaffing van de AEOC status hebben geleid tot zorgen bij verschillende belangenorganisaties en lidstaten..

Overschrijding van hoeveelheden en waarden in douanevergunningen: een onderschat risico?

Bedrijven worstelen regelmatig met de complexe regelgeving rondom douanevergunningen. Een veelvoorkomend probleem is het overschrijden van toegestane hoeveelheden of waarden binnen deze vergunningen. Dit kan leiden tot onverwachte douaneschulden, zoals ook volgt uit een aantal uitspraken van de Rechtbank Noord-Holland (ECLI:NL:RBNHO:2024:2773) en het Gerechtshof Amsterdam (ECLI:NL:GHAMS:2024:1335). De Advocaat-Generaal (hierna: AG) van de Hoge Raad heeft daarnaast meerdere conclusies gewezen over de overschrijdingsproblematiek. Wat de uitkomst is van deze conclusies, leest u hierna.

Geldsteekproeven in de wereld van de Douane

De controle van belasting- en douaneaangiften kan op allerlei manieren. De wijze van controle is vaak afhankelijk van het middel (bijvoorbeeld een aangifte inkomstenbelasting versus een aangifte voor vennootschapsbelasting) maar ook van het controlesubject (de particulier versus een multinational). Haast altijd gaat het om een papieren of digitale administratie.

Mijn BTI wordt ingetrokken, wat nu?

Bij douaneformaliteiten is de juiste goederencode van groot belang. Aan de hand van onder andere de goederencode wordt het tarief vastgesteld. Het vaststellen van de juiste goederencode is niet altijd een eenvoudige opdracht. Een Bindende Tarief Inlichting (“BTI”) geeft zekerheid over de indeling van de goederen. Het komt regelmatig voor dat een BTI wordt ingetrokken, omdat de goederencode bijvoorbeeld niet meer in overeenstemming is met de Gecombineerde Nomenclatuur (GN). In dit artikel gaan we dieper in op het intrekken van een BTI en de mogelijkheid om deze BTI toch nog even te kunnen gebruiken.

Versoepeling CBAM-rapportages en aanvraag tot toegelaten CBAM-aangever

Het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) is een nieuw Europees instrument waarmee de Europese Unie de CO₂-uitstoot van ingevoerde goederen wil beprijzen, om zo ‘carbon leakage’ tegen te gaan. Deze regeling brengt nieuwe verplichtingen met zich mee voor importeurs van bepaalde goederen. In dit stuk lichten wij enkele van deze verplichtingen en hun recente ontwikkelingen toe, waaronder voorstellen voor versoepeling van de rapportageverplichtingen en de aanvraagprocedure voor toelating als CBAM-aangever.

Het belang van een End-user statement

Een end user statement (hierna: EUS) is een belangrijk document dat wordt ingezet om zowel de eindgebruiker als het eindgebruik van dual-use goederen te specificeren. Het vormt een verklaring van de koper of ontvanger, waarin wordt bevestigd dat de goederen uitsluitend voor de aangegeven doeleinden zullen worden gebruikt en expliciet niet voor verboden toepassingen.

Kan de Gecombineerde Nomenclatuur alle (technische) innovaties bijbenen?

Van oudsher volgen innovaties elkaar op. Tegenwoordig lijken de innovaties echter in sneltreinvaart te komen. Binnen enkele jaren kan de wereld er alweer compleet anders uitzien. De nieuwe innovaties leiden tot allerlei nieuwe producten. Al die producten moeten worden ingedeeld in de Gecombineerde Nomenclatuur. Maar kan de Gecombineerde Nomenclatuur al deze innovaties wel bijbenen?

De BTI-database, verhelderend of verwarrend?

Wanneer u 100% zekerheid wilt over de juistheid van een goederencode, dan kunt u een Bindende Tariefinlichting (BTI) aanvragen bij de Douane. In beginsel duurt de afgifte van een BTI maximaal 120 dagen. Die termijn begint nadat de Douane uw aanvraag heeft geaccepteerd. Niet alleen u krijgt de BTI, de gegevens van de BTI worden ook opgenomen in de Europese BTI-database. De meeste gegevens zijn publiekelijk. De BTI-database kan dus ook door iedereen worden geraadpleegd. Wekt dat helderheid of juist verwarring? Laten we dat eens onderzoeken aan de hand van een paar voorbeelden.

Let op: het 14e sanctiepakket tegen Rusland is aangenomen!

Op 24 juni 2024 heeft de Europese Unie het 14e sanctiepakket tegen Rusland aangenomen. Met dit pakket wordt de handhaving verstevigd en worden mogelijke omleidingsroutes tegengegaan. In het kort nemen wij dit sanctiepakket voor u door.

Relevante producten & relevante grondstoffen uit de ontbossingsverordening

De ontbossingsverordening bevat een lijst van relevante grondstoffen en producten, waarvan de handel strenger zal worden gereguleerd om te borgen dat deze producten niet bijdragen aan ontbossing. Deze lijst is opgenomen in bijlage I van de verordening en is gebaseerd op de actuele Gecombineerde Nomenclatuur (GN), zoals vastgesteld in uitvoeringsverordening (EU) nr. 2023/2364.

Behandelen, verwerken en versturen, maar toch antidumpingheffing moeten betalen

Antidumpingheffing (hierna: ‘ADH’) is een kostenpost waar geen enkele ondernemer op zit te wachten. U ontkomt echter niet altijd aan ADH. Vooral wanneer u artikelen importeert die worden ingedeeld in afdeling XV of XVI (hoofdstuk 72 t/m 85) van de Gecombineerde Nomenclatuur, bestaat de kans dat u ADH dient af te dragen. Het is hierbij wel van belang waar de artikelen vandaan komen. Vooral op goederen die worden ingedeeld in afdeling XV of XVI van de Gecombineerde Nomenclatuur uit het werelddeel Azië rust ADH.

Douane: het belang van een artikelstambestand

Bij de invoer en uitvoer van goederen moet worden vastgesteld welke maatregelen van toepassing zijn. Die maatregelen kunnen zeer verschillend zijn. Zo zijn veelal invoerrechten van toepassing of anti-dumpingheffingen. De hoogte daarvan is steeds afhankelijk van de goederencode. Daarnaast kunnen ook maatregelen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu van toepassing zijn. Zo gelden soms invoerverboden (op wapens of medicijnen) of moeten aanvullende bescheiden worden overgelegd. In alle gevallen zijn deze maatregelen afhankelijk van de goederencode. Het is dan ook van groot belang dat de juiste goederencode wordt vastgesteld en dat die ook steeds eenvoudig beschikbaar is. Om dat te waarborgen is een artikelstambestand een goed initiatief.

De ontbossingsverordening: wat houdt het in?

In de voortdurende strijd tegen de ontbossing en het behoud van de wereldwijde biodiversiteit, worden met de invoering van de ontbossingsverordening vanaf 30 december 2025 en 30 juni 2026 nieuwe verplichtingen opgelegd. Marktdeelnemers en handelaren die handelen in specifieke productgroepen, zoals palmolie, soja, cacao, runderen, koffie, rubber en hout moeten dan onder meer een zorgvuldigheidsverklaring indienen. Uit deze verklaring moet volgen dat hun activiteiten geen bijdrage leveren aan illegale ontbossing. In deze bijdrage lees je meer over de verplichtingen die voortvloeien uit de verordening.

Nieuwe sancties: ‘No re-export to Russia’ clausule verplicht voor bepaalde goederen

Gezien de recente verkiezingsuitslag in Rusland lijkt de sanctiewetgeving, die de handel met Rusland aan banden legt, niet snel te verdwijnen. Er zijn echter partijen die aantoonbaar profiteren van de sanctiewetgeving. Deze partijen zijn vaak gestationeerd in zogenoemde ‘uitwijklanden’. Dit zijn in de regel landen in de omgeving van Rusland, die gebruikt worden om de sancties te omzeilen.

De douanepraktijk: failliet en door!

Waarschijnlijk bent u als werknemer of ondernemer het liefst bezig met de dagelijkse praktijk. Het sluiten van goede deals, het uitvoeren van de corebusiness op de meest efficiënte wijze en het optimaliseren van de diverse processen. Dit alles met als doel om een bedrijf met continuïteit neer te zetten. Een begrijpelijke keuze, maar let ook op de fundering van uw onderneming. Dat is zeker het geval als het bedrijf douane-activiteiten verricht.

Ondernemers opgelet! Het dertiende sanctiepakket is aangenomen!

Verordening (EU) 833/2014 legt al sinds begin 2014 de handel vanuit de EU met Rusland aan banden. Op 19 december 2023 trad het twaalfde sanctiepakket in werking. 23 februari 2024 is door de EU alweer het dertiende sanctiepakket aangenomen.