Quickscan oorsprong

Samen met de classificatie, bepaalt de oorsprong van een product de hoogte van het douanerecht. Maar wanneer krijgt een product nu de oorsprong van een land? Is een simpele bewerking al voldoende? Vaak niet! Integendeel, afhankelijk van het land waar de goederen vandaan komen of naartoe gaan, gelden specifieke en complexe regels. We helpen u graag om in deze brei van regels de weg te vinden en de juiste oorsprong vast te stellen.

Wilt u meer juridische zekerheid of u de oorsprong, bescheidcodes, oorsprongsregels of preferentie op de juiste manier toepast? De oorsprongscan is de oplossing!

In deze oorsprongscan voeren wij een quickscan uit met betrekking tot de oorsprong van goederen die door uw bedrijf ten invoer of ten uitvoer worden aangegeven. Hierbij staan we stil bij het verschil tussen preferentiële en niet-preferentiële oorsprong, het onderscheid bij invoer (gebruik van bescheiden) en uitvoer (afgifte van bescheiden) en de oorsprongsregels die van toepassing zijn.

Wij bespreken met u:

  • hoe de oorsprong nu wordt vastgesteld;
  • de bronnen die u raadpleegt voor de bepaling van de oorsprong; en
  • hoe u zelf kunt vaststellen welke maatregelen u nog extra kunt nemen om het proces te verbeteren.

Aan de hand van één of twee producten (combinatie van goederencode en land van oorsprong) stellen wij vast of de oorsprong op de juiste wijze is bepaald.

De tijd die aan de quickscan wordt besteed is 5 uur. De scan is beperkt tot óf oorsprong bij invoer óf oorsprong bij uitvoer. Deze tijd is inclusief telefonisch overleg, het bestuderen van de informatie, het opstellen van een rapport en zo nodig een korte telefonische toelichting van het rapport. De scan bieden wij aan voor een bedrag van EUR 950,-.