Onderwerpen

Het wizard-onderwerp

Gratis goederencodeanalyse

Accijns

BTW

HS 2022

HS codes

Classificatiescan

Wilt u meer zekerheid door middel van een juridisch onderbouwd classificatie advies? Dan is dit voor u de oplossing.

Tien tips & trucs

Per jaar worden vele duizenden bezwaarprocedures gevoerd tegen besluiten van de Douane. Veel bezwaarschriften worden afgewezen, andere toegewezen. Om de bezwaarprocedure met succes af te ronden moet in ieder geval aan een aantal wettelijke voorwaarden worden voldaan. Wij geven u hieronder graag een paar handige tips.

Dagvaarding

Wanneer u een FSB van de Douane heeft gekregen en u gaat daartegen in verzet, dan kan de Officier van Justitie beslissen om de zaak voor te leggen aan de rechter

Vertegenwoordiging

Veel aangiften worden niet door de feitelijk belanghebbende gedaan, maar door een vertegenwoordiger. Vaak is dat een gespecialiseerde (douane-)expediteur of een logistiek dienstverlener.

Fiscale Strafbeschikking

Was het vroeger alleen aan de rechter om een strafrechtelijke veroordeling te kunnen uitspreken, tegenwoordig is deze bevoegdheid in specifieke gevallen ook bij het bestuursorgaan belegd. De decentralisatie is ingegeven door het feit dat rechters zoveel moeten worden ontlast van kleinere strafzaken. Binnen de Douane is die bevoegdheid toegekend aan de Boete-Fraude-Coördinator / Contactambtenaar Douane (BFC/CA). Elke douaneregio heeft een BFC/CA. In de douanewetgeving is precies aangegeven welke feiten strafrechtelijk kunnen worden afgedaan.

Artikelstambestand

Het vaststellen van de juiste goederencode is niet eenvoudig. Zeker niet als u te maken heeft met een grote verscheidenheid aan goederen die regelmatig worden ingevoerd. Om er voor te zorgen dat u steeds de juiste, zelfde en actuele goederencode gebruikt, is het zinvol om te werken met een artikelstambestand. Een “(article)database” waarin alle goederen inclusief de juiste goederencodes zijn opgenomen.

Douanewaarde bij B2C & B2B

In tegenstelling tot de situatie bij de voorraadverplaatsing, vinden bij B2C (business-to-consumer) en B2B (business-to-business) leveringen wel transacties plaats. Voor de bepaling van de douanewaarde bij B2C en B2B leveringen zijn een aantal andere aandachtpunten van belang.

Douanewaarde bij voorraadverplaatsing

Naast de problemen bij de vaststelling van de classificatie, speelt uiteraard ook de douanewaarde een belangrijke rol. Daarbij moet onderscheid worden gemaakt tussen enerzijds daadwerkelijke koop-verkoop transacties en anderzijds voorraadverplaatsing. Er is sprake van een voorraadverplaatsing als goederen alvast naar de EU worden vervoerd voordat de goederen zijn verkocht. De goederen worden dan (tijdelijk) in de EU opgeslagen in een distributiecentrum en dit komt de leveringssnelheid ten goede. Als een Europese afnemer een bestelling plaatst op de website, dan wordt dit bestelde product vanaf het Europese distributiecentrum geleverd aan de Europese afnemer.

Classificatie

Weer terug naar het voorbeeld. In de traditionele situatie wordt één aangifte gedaan voor 1.000 goederen. Voor e-commerce goederen wordt vaak een douaneaangifte gedaan voor 1 tot 5 regels met elke keer 1 product per regel. Het classificatierisico is daarbij veel groter dan bij de traditionele handel. Dat heeft in de eerste plaats er mee te maken dat een douane-expediteur bij de invoer van 1.000 beeldschermen uiteraard meer tijd zal kunnen besteden aan de classificatie, dan bij 1.000 aangiften van elk één beeldscherm. Anders dan bij traditionele handel, zal de douane-expediteur veelal ook geen vaste relatie hebben met de importeur en de leverancier. Dat zijn er immers vele duizenden per week.

Preferentiële oorsprong

In bepaalde gevallen kan gebruik worden gemaakt van een verlaagd tarief bij invoer van de goederen. Dat is het geval als de goederen komen uit een land waarmee de EU een handelsovereenkomst heeft gesloten. Ook is het mogelijk voor de invoer vanuit bepaalde minder ontwikkelde landen. De importeur moet dan wel door middel van een oorsprongsbescheid de preferentiële oorsprong aantonen. De leverancier vraagt het oorsprongsbescheid aan bij de bevoegde autoriteit van het land van oorsprong van de goederen. De leverancier overlegt vervolgens het oorsprongsbescheid aan de importeur overleggen. De importeur kan dan door middel van het overleggen van het oorsprongsbescheid de preferentiële oorsprong aantonen. Dit komt veel voor in de traditionele handel.

Leveringscondities

In de internationale handel worden vaak standaard leveringscondities tussen de koper en verkoper overeengekomen. Aan de hand van de leveringscondities worden de rechten en plichten van de koper en verkoper vastgelegd. Er zijn verschillende leveringscondities die kunnen worden overeengekomen.

Douaneplanning

De verschillende soorten vergunningen bieden vaak al mogelijkheden om het betalen van invoerrechten te voorkomen, als de uiteindelijke bestemming van de goederen die van buiten de EU komen, uiteindelijk weer buiten de EU ligt.

Vergunning accijns

Naast de douanerechten en antidumpingrechten, hebben we in de EU ook te maken met de heffing van accijns. Deze belasting wordt geheven in de lidstaat van bestemming over goederen zoals drank, minerale oliën en tabaksgoederen. Accijns wordt verschuldigd bij invoer of uitslag van de accijnsgoederen.

Veredeling

Veredeling is er in twee varianten; passieve veredeling en actieve veredeling. Bij passieve veredeling worden goederen uitgevoerd, buiten de EU bewerkt en vervolgens wederingevoerd.